Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ο Β΄ Παγκόσμιας Πόλεμος τερματίστηκε αλλά τι γίνεται με τον νεοναζισμό;


Ο πόλεμος περιλαμβάνει βομβαρδισμούς, τανκ, φόβο, εκτελέσεις, πείνα, ερείπια, Ερυθρό Σταυρό, λαβωμένους, φόβο, νεκρούς, πεσόντες, ήρωες, αρρώστια, νοσοκόμες, απελπισία και ξανά φόβο και συσσίτια και τραυματισμένα όνειρα, και πρόχειρους καταυλισμούς, αγωνία, ατμόσφαιρα θανατερή, ράντσα και ξανά φόβο, χήρες, ορφανά, ερπύστριες, ανάπηρους, και πολύ μεγάλο φόβο.


Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, όμως, εκτός όλων αυτών εμπεριείχε επιπλέον θηριωδίες που αδυνατεί ο ανθρώπινος νους να τις συλλάβει. Την μαζική ασέλγεια εις βάρος ενός λαού. Την αντιμετώπιση των Εβραίων ωσάν να ήταν υπάνθρωποι χωρίς ψυχή, οικογένειες, παρελθόν και μέλλον. Εν τέλει την αναγωγή του ρατσισμού σε κυρίαρχη ιδεολογία.

Φυσικά, δεν είναι πρώτη φορά που λαοί αποδεκατίζονται. Μερικές δεκαετίες ενωρίτερα έζησαν την γενοκτονία στο πετσί τους οι  Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι, ωστόσο, η μεθοδικότητα με την οποία επιχείρησαν ο Χίτλερ και οι συνεργάτες του, κυριολεκτικά, να εξαϋλώσουν μέσα στα κρεματόρια τους Εβραίους και μαζί μ’ αυτούς και το ίδιο το γεγονός του Ολοκαυτώματος ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία.

Πριν 70 χρόνια και σαν σήμερα τερματίστηκε ο πόλεμος, ο ναζισμός και φασισμός ηττήθηκαν και η Ευρώπη ανασκουμπώθηκε και κοίταξε ανακουφισμένη προς το μέλλον.

Φευ όμως, το τότε μακρινό για τους Ευρωπαίους μέλλον μεταφράζεται στο σημερινό παρόν. Φασίστες και νεοναζιστές στα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, ρατσιστικές επιθέσεις, φοβικές κοινωνίες.

Και εμείς τι κάνουμε; Παραμένουμε στα ευχολόγια, παρακολουθούμε επετειακά ντοκιμαντέρ, και βρίσκουμε επιπλέον λόγους να βρίζουμε τους Γερμανούς;

Θεωρώ πως το ελάχιστο που οφείλουμε στα θύματα του β’ παγκόσμιου πολέμου είναι η μηδενική ανοχή σε φασιστικές συμπεριφορές. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να βρίσκουμε το κουράγιο να αναγνωρίζουμε τον «μικρό» φασίστα που κρύβεται μέσα μας και να τον τσακίζουμε ανηλεώς προτού γιγαντωθεί, προτού μας μετατρέψει από ανθρώπους σε κτήνη γιατί τότε θα είναι πολύ αργά.

Η ιστορία δε θέλει και πολύ για να επαναληφθεί και μάλιστα σε ακόμα χειρότερη εκδοχή.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου