Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

19 Μάη, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων (1916-1923)

Ημέρα μνήμης σήμερα. Σίγουρα η Σινώπη θυμάται ακόμα την ποντιακή λαλιά, η Αμάσεια κλαίει τις νύχτες φέρνοντας στο μυαλό τα ακούσματα της λύρας, και η Σαμψούντα δε συγχωρεί που την ορφάνεψαν…
Εφτά χρόνια διήρκησε το έγκλημα εναντίον του ποντιακού ελληνισμού που ξεκίνησε το νεοτουρκικό κομιτάτο «Ένωση και Πρόοδος» και ολοκλήρωσε το κεμαλικό καθεστώς. Μέσα σε εφτά χρόνια επιδίωξαν συστηματικά οι Τούρκοι να ξεκληρίσουν έναν λαό και να σβήσουν τα ίχνη του από τους χάρτες του μικρασιατικού Πόντου. 
Πράγματι, ο Ατατούρκ και ο στρατός του κατάφεραν να κάψουν, να βιάσουν, να ακρωτηριάσουν, να δολοφονήσουν, να εξαντλήσουν μέχρι θανάτου εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, επιχείρησαν να εξοντώσουν ένα γένος όπως έκαναν ενωρίτερα με τους Αρμένιους και τους Ασύριους.
Μέτρησαν όμως λάθος αν πίστεψαν ότι έτσι εξαφάνιζαν την ιστορία και τις μνήμες, τον πόθο για τα χαμένα μέρη μας, την θέληση και για ηθική δικαίωση. 
Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν του αφανισμού, έσυραν τα σώματά τους σε τόπους ξένους κουβαλώντας μαζί τους τον πόνο που μόνο οι πρόσφυγες μπορούν να νιώσουν.
Πουθενά δεν ήταν εύκολα, και η πίκρα μεγαλύτερη όταν τα αδέλφια τους, οι εντός Ελλάδας, τους αντιμετώπιζαν με καχυποψία.
Σε πείσμα όλων, δεν τα παράτησαν και δεν παραιτήθηκαν. Δούλεψαν σκληρά, έβαλαν ρίζες σε άλλους τόπους, πρόκοψαν και σήμερα μπορούν να είναι περήφανοι που δεν άφησαν την λήθη να τους αποκάμει.
Τα ήθη, τα έθιμα και οι μνήμες πέρασαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους και θα τα πηγαίνουν από γενιά σε γενιά. Μαζί μ’ αυτά και το δίκαιο αίτημά τους να παραδεχτεί η Τουρκία τη γενοκτονία και να ζητήσει συγνώμη. 
Η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει τις ευθύνες της τότε τουρκικής ηγεσίας που διέπραξε όχι απλά μια γενοκτονία, αλλά αν λάβει κανείς και αυτές των Ασυρίων και των Αρμενίων, διέπραξε ένα τριπλό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Ημέρα μνήμης σήμερα. Σίγουρα η Σινώπη θυμάται ακόμα την ποντιακή λαλιά, η Αμάσεια κλαίει τις νύχτες φέρνοντας στο μυαλό τα ακούσματα της λύρας, και η Σαμψούντα δε συγχωρεί που την ορφάνεψαν…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου