Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Σκοτώνουμε το τέρας και όχι τους πρόσφυγες



Το τέρας ανέκαθεν υπήρχε. Ζούσε όμως μακριά μας. Βρυχιόταν και καταβρόχθιζε τους "άλλους" στην Αφρική και στην Ασία.
Αφελώς πιστεύαμε πως η Δύση «καθάρισε» με το τέρας την 11η Σεπτέμβρη 2001 και πως αυτό δεν θα έβρισκε ποτέ το δρόμο για την Ευρώπη.  Φευ!
Εχτές μπήκε ξαφνικά μέσα στην αυλή μας. Επέλεξε την "πόλη του φωτός" να κάνει επίδειξη δύναμης. Να πάρει ζωές, να διασπείρει τον πανικό. Στόχος του να σβήσει το φως από την ψυχή, τον νου και την καρδιά μας.
Εχθρός του οι ανοικτοί ορίζοντες, η ανοχή στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, το δικαίωμα του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ανεξιθρησκίας και οι ανοικτές κοινωνίες.
Εψές νιώσαμε την ανάσα του σκοταδισμού και του ζόφου στο πρόσωπό μας.  
Το πένθος, το ξάφνιασμα, ο θυμός και η οργή είναι αυτή τη στιγμή κυρίαρχα συναισθήματα. Οι ασύμμετρες απειλές και η τρομοκρατία απαιτούν ψυχραιμία και όχι υποταγή στον φόβο.
Ως πρώτο βήμα, προτείνεται να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού οι οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης -γεννήματα της Γαλλικής επανάστασης- και ο δημοκρατικοί ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίσουν νηφάλια το κυρίαρχο πρόβλημα του προσφυγικού και να αντιληφθούν ότι όλοι οι συνάνθρωποι μας –ανεξάρτητα σε ποιο μέρος του πλανήτη έτυχε να γεννηθούν-, έχουν δικαίωμα στην ελευθερία, στην ισότητα, στην αδελφοσύνη, στις ειρηνικές και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.
Ως Ευρωπαίοι, όχι μόνο δεν πρέπει να οχυρωθούμε πίσω από τον φόβο αλλά να απαιτήσουμε και να αγωνιστούμε, να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να βρεθεί η λύση για το προσφυγικό, να τερματιστεί η ανοχή στον πόλεμο με συγκεκριμένο τρόπο, να αποδοθούν ευθύνες σε ηθικούς και άλλους αυτουργούς των σύγχρονων εθνοκαθάρσεων. Διαφορετικά ο κύκλος του αίματος, των θηριωδιών, και της καταστροφής του πολιτισμού δεν πρόκειται να κλείσει, με αποτέλεσμα ο 21ο αιώνας να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τους σκοτεινούς αιώνες του Μεσαίωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου