Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Η δικαίωση έφτασε από τη Χάγη!

Ποιος θυμάται την υπόθεση της Μανωλάδας; Δηλαδή, τότε που οι ιδιοκτήτες φυτειών φράουλας απάντησαν με πυροβολισμούς στην αγωνία των εργατών να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους.

Έχει σημασία που τα θύματα των δουλεμπόρων κατάγονται από το Μπαγκλαντές;

Ουδεμία! Κάλλιστα μπορούσαν να ήταν Αλβανοί, Πακιστανοί, Κούρδοι αλλά και Έλληνες.

Εξάλλου, όσοι εμπορεύονται ανθρώπους αδιαφορούν για την φυλετική καταγωγή των θυμάτων τους.

Αρκεί αυτοί οι άνθρωποι να έχουν την ανάγκη του μεροκάματου που τους εξασφαλίζει ίσα-ίσα ένα ξεροκόμματο για να κρατηθούν στη ζωή.
Όταν σε θεωρούν παράνομο, παράσιτο και απόκληρο, όταν κατηγοριοποιείσαι κοινωνικά στα κάτω-κάτω της κλίμακας, ο κάθε εργοδότης μπορεί να σου φερθεί ασύδοτα, πρόστυχα και εγκληματικά.

Στη συγκεκριμένη φυτεία στη Μανωλάδα, οι πρόσφυγες εργάτες δούλευαν 12 ώρες την ημέρα και ζούσαν σε παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.
Το κερασάκι στην τούρτα ή καλύτερα η φραουλίτσα στην τούρτα ήταν όταν οι δυο ιδιοκτήτες της φυτείας και ένας ένστολος φρουρός-απ' αυτούς που τους επόπτευαν στα χωράφια- άνοιξαν πυρ εναντίον των εργατών και τραυμάτισαν σοβαρά 30 από αυτούς.

Από μόνο του ως γεγονός θα μπορούσε να θεωρηθεί μεγάλη ντροπή για τη χώρα μας.

Δυστυχώς όμως υπάρχει μεγαλύτερη.

Είναι η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της και δεν απέτρεψε την εμπορία ανθρώπων, δεν προστάτεψε τα θύματα, δεν διερεύνησε αποτελεσματικά αν διαπράττονται εγκλήματα και δεν τιμώρησε τους υπεύθυνους για την εμπορία.
Τα θύματα της "Μανωλάδας" δεν δικαιώθηκαν από το ελληνικό δικαστήριο.

Γι' αυτό, επικαλούμενοι το άρθρο 4 § 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας), προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπροσωπούμενοι από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Open Society Justice Initiative.
Εχτές, 30 Μάρτη 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τα θύματα ενώ το ελληνικό κράτος υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση από 12.000 έως 16.000€ σε κάθε έναν από τους 42 αιτούντες που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με αυτήν την απόφαση δικαιώνονται μόνο 42 από τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας στην Ελλάδα αφού "Μανωλάδες" υπάρχουν πολλές.
Είναι όμως πολύ σημαντικό, ότι μαζί μ' αυτούς δικαιώνονται και όσοι συνεχίζουν να προβάλουν αντίσταση στη βαρβαρότητα, όλοι αυτοί που αγωνίζονται για μια κοινωνία δίκαιη.

Όσο περισσότεροι γίνονται αυτοί που πιστεύουν στις ίσες ευκαιρίες για τον καθένα και την καθεμιά ανεξαρτήτως φύλου και φυλής, τόσο θα λιγοστεύουν οι "Μανωλάδες".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου