Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021
9η Νοεμβρίου - Συμβολική ημερομηνία για τη Γερμανία
Η 9η Νοεμβρίου αποτελεί ημερομηνία σταθμό για τη Γερμανία καθώς παραπέμπει σε μια σειρά πολιτικών γεγονότων που συνέβησαν τον 20ο αιώνα και δρομολόγησαν πολιτικές καταστάσεις και συνθήκες καθοριστικές τόσο για την ίδια τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα.
19 Νοεμβρίου 1918: Λίγες μόνο μέρες από την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινά η Νοεμβριανή Επανάσταση εναντίον του Κάιζερ. Η ήττα της Γερμανίας συν όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα δυναμιτίζουν το κλίμα εναντίον της Μοναρχίας. To SPD αναλαμβάνει καθοριστική δράση στην ηγεσία των επαναστατών.
Η επανάσταση έληξε στις 11 Αυγούστου 1919 όταν εγκρίθηκε το Σύνταγμα της Βαϊμάρης. Η πρώτη κοινοβουλευτική Δημοκρατία της Γερμανίας είναι πια γεγονός.
19 Νοεμβρίου 1923: Ο Χίτλερ μαζί με τον Erick Ludendorff επιχειρούν πραξικόπημα -γνωστό και ο πραξικόπημα της μπυραρίας- εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης του Βερολίνου με στόχο την κατάλυση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και εφαρμογή δικτατορίας. Η προσπάθεια του Χίτλερ απέτυχε, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν τον αποθάρρυνε να συνεχίζει διεκδικεί πρωταγωνιστικός ρόλο. Εννέα χρόνια αργότερα καταφέρνει να εκλεγεί καγκελάριος και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την Ευρώπη και τους Λαούς της. Με εντολή του προχωρούν σε κτηνωδίες που βάφουν μαύρη της ιστορία του 20ου αιώνα.
19 Νοεμβρίου 1938: Οι εθνικοσοσιαλιστές θέτουν σε εφαρμογή καθολικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στην Γερμανία και στην Αυστρία. Τους καίνε, τους δολοφονούν, καταστρέφουν τις περιουσίες τους. Συλλαμβάνουν τους άντρες και τους στέλνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αργότερα περπάτησαν και οι Εβραίες και τα μικρά παιδιά τον δρόμο των ανθρώπινων κολαστηρίων. Έμεινε στην ιστορία ως η νύκτα των κρυστάλλων.
19 Νοεμβρίου 1989: Πτώση του τείχους στο Βερολίνο. Ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τότε αλλάζει. Ο διπολισμός των ΗΠΑ και ΕΣΣΔ δεν έχει πια το μονοπώλιο, αναπτύσσονται νέες συμμαχίες ανάμεσα στα κράτη, η παγκοσμιοποίηση είναι πια γεγονός. Κάποιοι πιστεύουν ότι μαζί με το τείχος θρυμματίστηκε και το σοσιαλιστικό όραμα. Κάποιοι άλλοι ρομαντικοί συνεχίζουν να πιστεύουν πως μετά από τις τόσες ανισότητες, τις διακρίσεις και την φτώχεια που παράγει το σύστημα, ο σοσιαλισμός είναι μονόδρομος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου