Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Επίθεση αγάπης του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής

Εμάς δεν θα μας τρελάνει κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι ορίτζιναλ είτε νεόκοπος, τουτέστιν πρώην Πασόκος.

Ακούμε, λοιπόν, διάφορους (ενδεικτικά μόνο: Σκουρλέτης, Κούλογλου, Καφαντάρη, Κουρουπλής) να μας λένε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, χρειάζονται εθνικές συναινέσεις και όχι μικροκομματικές προσεγγίσεις, γι’ αυτό απευθύνονται και στην κεντροαριστερά.

Το 2009 όταν η χώρα προσέκρουσε στα βράχια, όταν κατέρρεαν τα πάντα γύρω μας σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό, θεσμικό, αξιακό κτλ προφανώς δεν αντιλαμβανόντουσαν την αξία της συναίνεσης, παρά μόνο επέλεξαν τη δημαγωγία, εκτόξευαν απειλές και έκαναν επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και προπηλάκιζαν συστηματικά τα στελέχη του.
Έτσι αντιλαμβανόντουσαν την άσκηση πολιτικής τότε. Το ίδιο ισχύει και σήμερα απλά υποχρεώνονται να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία.

Όταν η Ελλάδα βρέθηκε απομονωμένη και στα όρια της άτακτης χρεοκοπίας, δεν έβαλαν πλάτη. Αντιθέτως, σήκωσαν το δάκτυλο και έδειξαν το Παπανδρέου και την κυβέρνησή του ως υπεύθυνους επί παντός επιστητού και αποφάνθηκαν πως πρέπει να τους στείλουν στην πυρά.

Χέρι- χέρι με τη ΝΔ δημιούργησαν το εγκληματικό δίπολο μνημονιακοί- αντιμνημονιακοί γιατί στο μυαλό τους δεν είχαν την Πατρίδα αλλά την εξουσία.

Τα κατάφεραν.
Έγιναν διαδοχικά κυβέρνηση.
Ψήφισαν και αυτοί μνημόνια. Από τα άλλα τα άλλα τα καλά, τα αριστερά.

Με τις εγκληματικές τους αρλούμπες έριξαν νερό στο μύλο της βίας, της ανομίας και γέμισαν το Σύνταγμα με πολιτικά και κοινωνικά απόβλητα.

Σήμερα, αφού κατάλαβαν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι γεγονός και ότι συγκροτήθηκε ένας πολιτικός οργανισμός που είναι απέναντί τους -γιατί εμείς τίποτα κοινό δεν έχουμε ούτε με αυτούς ούτε με τους άλλους που μεταξύ 2004-2009 "έκαψαν" την χώρα και μετά έτρεχαν χαρωποί στο Ζάππειο- έρχονται ο ένας μετά τον άλλον και μιλούν για συνεργασία με την κεντροαριστερά.

Ο λόγος είναι σαφής.
Επιτέλους, κατάλαβαν ότι η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά, δεν είναι σαν αυτούς.

Η Πρόεδρος τη Κινήματος Αλλαγής θέλει να βγει η χώρα από την κρίση, να πάρουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πίσω την αξιοπρέπειά τους.

Έκανε την υπέρβαση.
Οραματίστηκε, τόλμησε και κατάφερε να ενώσει την Παράταξη.

Τίποτα δεν χαρίζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ από το θετικό παρελθόν μας και δεν θα του χαριστούμε και στο μέλλον.

Στο κίνημα Αλλαγής υπάρχει η Κεντροαριστερά, υπάρχουν και οι Σοσιαλιστές, υπάρχουν ριζοσπάστες, υπάρχει όλο το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο που επιχείρησαν οι Συριζαίοι να καπηλευτούν εντός και εκτός της χώρας.

Επειδή, δε, κάποιοι έχουν το θράσος να μιλούν για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής προσδιορίζονται και τους όρους, ας θέσουμε και εμείς έναν:
Όταν ζητήσουν από τον Ελληνικό Λαό και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 2009-2011 συγνώμη τότε το συζητάμε.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Θάνατος η Άνοιξη στο Αφρίν

Ίσα που προλαβαίνω να ευχηθώ να είναι είναι αναίμακτη αυτή η Άνοιξη σε κάθε γωνιά της γης.
Ο νους στους συνανθρώπους μας στην πόλη Αφρίν.
Μάνες, μωρά και παιδιά, γέροι, γονείς, φαντάροι και κούρδισες αγωνίστριες ας μπορέσουν να ξεγελάσουν το θάνατο, ας ξεφύγουν από το μίσος του Ερντογάν και ας γλιτώσουν από το ξεπούλημα που τους κάνουν οι έχοντες και κατέχοντες τη δύναμη στον κόσμο.
Όταν ακούγαμε για την Αραβική Άνοιξη, πέρασε ποτέ από το μυαλό μας ότι θα κρυβόταν τέτοιο μακελειό μέσα της;
Άνοιξη σημαίνει φως, αναγέννηση, ζωή και ελπίδα. Στη Συρία όμως φέρνει στεγνά το θάνατο.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ - Θέσεις για τον Ελληνισμό της Διασποράς

Η συνέργεια, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ εθνικού κέντρου και ελληνικής Διασποράς μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην Πατρίδα.
Στις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα εμφανίζεται προνομιούχα απέναντι σε άλλα έθνη-κράτη χάριν των πολλαπλών δικτύων της στο Εξωτερικό.
Αυτό όμως από μόνο του ως γεγονός δεν αρκεί για να υπάρξουν τα αναμενόμενα οφέλη.
Χρειάζονται ισχυρές γέφυρες που να ενισχύουν την αμφίδρομη σχέση εθνικού κέντρου και Ελλήνων της Διασποράς.
Έχουμε τη βούληση να είμαστε ανοικτοί σε νέες και καινοτόμες ιδέες, γνώσεις και εμπειρία των Αποδήμων σε θέματα τεχνολογίας, επιστήμης, πολιτισμού, δημόσιας διοίκησης, οικονομίας και τόσων άλλων πεδίων που κατέχουν στις χώρες που ζουν και δραστηριοποιούνται.
Αναγνωρίζουμε την δύναμη και τη δυνατότητα της ελληνικής Διασποράς να λειτουργεί αποτελεσματικά και να ασκεί όλων των ειδών διπλωματία προς όφελος του απανταχού Ελληνισμού.
Μαζί μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά.
Στοίχημα μας δεν είναι μόνο να έχουν οι Απόδημοι την Ελλάδα μαζί τους στη Διασπορά αλλά και η Ελλάδα να έχει δίπλα της όλους όσοι την κάνουν περήφανη σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ελληνισμός στις χώρες υποδοχής:
Υποστηρίζουμε την πλήρη και ισότιμη πολιτική και κοινωνική συμμετοχή των ελληνικής καταγωγής πολιτών στις χώρες υποδοχής γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε την απόκτηση υπηκοότητας και της χώρας εγκατάστασης.
Υποστηρίζουμε τη σύμπραξη και συνέργεια των αντιπροσωπευτικών ομογενειακών φορέων με τους ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Κοινοβούλια και με τις προσωπικότητες Ελληνικής καταγωγής ώστε να ακούγεται ισχυρή η φωνή της Ελλάδας στον Κόσμο.

Εκλογικά δικαιώματα Αποδήμων Ελλήνων:
Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις χώρες που διαβούν για όλους τους συμπατριώτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια.
Υποστηρίζουμε τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών ανά γεωγραφική ενότητα για να μπορούν οι απόδημοι να εκλέγουν απόδημους βουλευτές.
Υποστηρίζουμε την καθιέρωση του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και μέσω της επιστολικής ψήφου και/ή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Συνδικαλιστικές και κοινωνικές μορφές οργάνωσης:
Υποστηρίζουμε την ανασυγκρότηση και την εξωστρεφή λειτουργία των ομογενειακών φορέων ώστε να είναι αντιπροσωπευτικοί για όλες τις κοινωνικές ομάδες του απόδημου Ελληνισμού.
Υποστηρίζουμε την επιπλέον δημιουργία και λειτουργία θεματικών συλλόγων και επιμελητηρίων, Δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ελλήνων της Διασποράς και κάθε νέα μορφή δημοκρατικής οργάνωσης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό.

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ):
Το ΣΑΕ πρέπει να λειτουργήσει ξανά ως ένα χειραφετημένο πολιτικό όργανο του Ελληνισμού της Διασποράς, το οποίο θα απέχει από κομματικούς εναγκαλισμούς και οικονομικές εξαρτήσεις και θα ανταποκρίνεται στο ρόλο του όπως αυτός εμπεριέχεται στο Σύνταγμα.
Ειδικά στη σημερινή συγκυρία το ΣΑΕ μπορεί να λειτουργήσει και ως προωθητικός μηχανισμός για δράσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Συνεργασία με πολιτικούς φορείς των χωρών υποδοχής:
Ενθαρρύνουμε τη σύνδεση των ελληνικών πολιτικών οργανώσεων στο Εξωτερικό με τα κόμματα, κινήματα, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών της ίδιας πολιτικής/ιδεολογικής οικογένειας της χώρας υποδοχής και υποστηρίζουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών για κοινές δράσεις τόσο προς όφελος της αρμονικής συμβίωσης και κατανόησης των λαών όσο και της δημιουργίας ενός δικτύου υποστηρικτών της Ελλάδας.

Νέα μετανάστευση:
Θέλουμε να συνομιλήσουμε με τους νέους μετανάστες, να ακούσουμε από αυτούς ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, πώς εντάσσονται στις έξω κοινωνίες, ποιες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιστρέψουν πίσω στην Πατρίδα και να χαράξουμε μαζί την πολιτική που τους αφορά όπως κάνουμε άλλωστε όλα τα χρόνια μαζί με τους Έλληνες απόδημους που μετανάστευσαν προηγούμενες δεκαετίες.

Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό:
Ο Νόμος 4027/2011 συνεχίζει να αποτελεί το πλαίσιο των θέσεών μας γιατί λαμβάνει υπόψη τόσο την πολυσπερμία των εκπαιδευτικών συστημάτων στον κόσμο σε συνδυασμό με τις ανάγκες της ομογένειας ανά ήπειρό και χώρα, όσο και την κυρίαρχη τάση των αποδήμων για μόνιμη εγκατάσταση στις χώρες υποδοχής.
Ζητούμενο παραμένει η εφαρμογή του Νόμου συν κάποιες διορθωτικές αλλαγές λόγω της αύξησης των πρόσφατων/ νέων ροών ελλήνων μεταναστών.

Κυβερνητικοί θεσμοί του Αποδήμου Ελληνισμού:
Υποστηρίζουμε την οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση της ΓΓΑΕ για να μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως το στρατηγείο που θα παράγει σύγχρονη πολιτική και θα χαράξει μιαν εθνική πατριωτική στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ανάπτυξη και Απόδημος Ελληνισμός:
Υποστηρίζουμε την εφαρμογή πολιτικών που θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα των Ελλήνων αποδήμων από και προς την Ελλάδα.
Προτείνουμε τη δημιουργία πολυ-λειτουργικής υπηρεσίας που να παρέχει σε σύντομο χρόνο ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε απόδημους επιχειρηματίες και θα απλοποιεί την γραφειοκρατία.


Συντροφικά
Κατερίνα Αυξεντίου




Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Σήμερα πάμε Συνέδριο!

Η επιτυχία του θαρραλέου και καινοτόμου - για τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα- πολιτικού εγχειρήματος, δηλ. του Κινήματος Αλλαγής, ενώ θα έπρεπε να προβληματίζει και να ενοχλεί αποκλειστικά και μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, δυστυχώς διαφαίνεται να ενοχλεί και κάποιους εντός ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται γι’ αυτούς τους ίδιους, που θεώρησαν την εκλογή της Φώφης Γεννηματά το 2015 στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ μια μικρή και βολική παρένθεση.
Είναι αυτοί που στράβωσαν όταν τον Ιανουάριο του ’16, η Γεννηματά είχε το πολιτικό θάρρος να κάνει την υπέρβαση και να καλέσει σε συμπόρευση όλους όσοι εμφορούνται από τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και από προοδευτικές/ριζοσπαστικές ιδέες. Τους κάλεσε για συμμετοχή σε ισότιμη βάση και χωρίς προαπαιτούμενα.

Δεν της συγχωρούν που απηύθυνε κάλεσμα στον Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρωθυπουργό του 44% που τις μεταρρυθμίσεις και τις προτάσεις της δικής του κυβέρνησης -όσο του επέτρεψαν τουλάχιστον οι σύντροφοι να κυβερνήσει- τις διεκδικούν για δικές τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι οι ίδιοι που στοιχημάτιζαν στην αποτυχία του εγχειρήματος, γιατί δεν το είχαν σε μια γυναίκα να μπορεί να βάζει στόχους και κυρίως να μπορέσει να λειτουργήσει με όρους Παράταξης και όχι κόμματος.

Να δείξει ότι διαθέτει στόφα ηγέτη και όχι αρχηγού.

Η Γεννηματά όμως πέτυχε.

Τον Νοέμβριο του 2017, 210.000 προοδευτικοί πολίτες, άνθρωποι του μόχθου, της επιστήμης, της αγοράς, από όλες τις ηλικίες και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και πόλεις του Εξωτερικού έδωσαν τον παρών τους στις κάλπες και δήλωσαν την ανάγκη και την απαίτησή τους, η Μεγάλη Παράταξη να γίνει ξανά ο πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής της Ελλάδας.

Της χώρας μας που ταλανίζεται από την κρίση εδώ και 8 χρόνια χωρίς προοπτική εξόδου από αυτήν.

Σήμερα ξεκινά το Συνέδριο.

Δύσκολη υπόθεση.
Θα βρεθούν μαζί κοινοβουλευτικά κόμματα, πολιτικές κινήσεις, πολιτικές προσωπικότητες με ένα μόνο στοίχημα.
Να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι βάζουμε στην άκρη τις επιμέρους διαφορές μας και ότι καταθέτουμε ένα κοινό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί τον λαό μας και την Πατρίδα.
Σαφώς και όλοι θα θέλαμε να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη της ΚΠΕ.
Αν δίδαξε κάτι η Παράταξη μέσα στις δεκαετίες ήταν η προσήλωσή της στις δημοκρατικές διαδικασίες και πραγματικά αδικούν τον εαυτό τους τα στελέχη μας που εμμέσως πλην σαφώς το αμφισβητούν ως γεγονός.

Επιπλέον, αν κάποιος πραγματικά θα είχε όφελος να γίνουν εκλογές για την ΚΠΕ, αυτή θα ήταν η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Όμως, υπάρχουν ενστάσεις σχετικά από άλλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων ηγεμονεύει αριθμητικά.

Δεν πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi για να μην τιναχτεί η προσπάθεια στον αέρα;
Απασχολεί άραγε τους συντρόφους μας τι αντίκρισμα θα έχει στην κοινωνία μια τυχόν αποτυχία και διάλυση του συνεδρίου;
Θαρρούν ότι τα ΜΜΕ θα μας χαριστούν;
Ή πιστεύουν ότι θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να ανασυντάξουμε την Παράταξη;

Αν ναι, ας μας πουν τον τρόπο καλύτερα παρά να προσπαθούν δια της πλαγίας να σαμποτάρουν την προσπάθεια.

Για όσους πιστεύουν ότι παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που ενδεχομένως παρουσιαστούν στο Συνέδριο, πρέπει παρόλα αυτά να επικρατήσει η αναγκαιότητα κατάθεσης σχεδίου, πολιτικής και νέας στρατηγική για την χώρα και τους πολίτες της, εύχομαι να δικαιωθούν.